Yrkespaket inom restaurang och livsmedel
Yrkespaket med nivåer i ämnen från i huvudsak Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Innehåll i yrkespaketen
Yrkespaketen är sammansatta av ett antal nivåer i ämnen. Läs mer om paketens innehåll och målen med utbildningen under respektive yrkespaket.
Bagare och konditor, 1400 poäng
Yrkespaketet är utformat för arbete som bagare och konditor.
Paketkod: RLXAGE
Bageri | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Nivå 2 | 200 |
Nivå 3 | 200 |
Choklad och konfektyr | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Konditori | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Nivå 2 | 200 |
Nivå 3 | 200 |
Livsmedels- och näringskunskap | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 200 |
Mål för utbildningen
Utbildningen syftar till att ge eleven:
- förmåga att arbeta hantverksmässigt inom bageri och konditori,
- färdigheter att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder,
- förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin arbetsprocess,
- förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse,
- förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta kunder,
- kunskaper om måltiden som helhet,
- kunskaper om försäljning, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering,
- kunskaper om exponering och skyltning av varor och tjänster,
- kunskaper om livsmedel och måltider i olika kulturer,
- kunskaper om etiska frågor inom hela livsmedelskedjan, försäljning och hållbar utveckling, samt
- kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.
Övrigt
Utbildningen ger kunskaper som motsvarar yrkesutgångarna bagare och konditor på gymnasial nivå. Möjligheterna att utveckla sin yrkesskicklighet som bagare och konditor på arbetsplatsen eller på yrkeshögskola, är stora.
För en fördjupning inom respektive inriktning kan Bageri nivå 4 och/eller Konditori nivå 4 läsas till.
För att uppnå villkoren för en gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare ämnen samt ett komvuxarbete eller ett gymnasiearbete.
Charkuterist, 900 poäng
Yrkespaketet är utformat för arbete som charkuterist.
Paketkod: RLXABE
Charkuteri | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Nivå 2 | 200 |
Nivå 3 | 200 |
Nivå 4 | 200 |
Livsmedels- och näringskunskap | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Livsmedelshygien | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Mål för utbildningen
Utbildningen syftar till att ge eleven:
- förmåga att arbeta hantverksmässigt inom charkuteri,
- färdigheter i att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder,
- kunskaper om livsmedelslagstiftning, hygien och näringslära,
- kunskaper om måltiden som helhet,
- kunskaper om etiska frågor inom hela livsmedelskedjan, försäljning och hållbar utveckling,
- förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse,
- förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta kunder,
- kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt, samt
- förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin arbetsprocess.
Övrigt
För att uppnå villkoren för en gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare ämnesnivåer samt ett komvuxarbete eller ett gymnasiearbete.
Kock, 1200 poäng
Yrkespaketet är utformat för arbete som kock.
Paketkod: RLXACE
Livsmedels- och näringskunskap | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Livsmedelshygien | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Matlagning | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Nivå 2 | 100 |
Nivå 3 | 200 |
Nivå 4 | 200 |
Nivå 5 | 200 |
Service och bemötande | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Mål för utbildningen
Utbildningen syftar till att ge eleven:
- förmåga att arbeta inom restaurangverksamhet med matlagning,
- förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin matlagning,
- förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse,
- förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta gäster,
- färdigheter i att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder,
- kunskaper om mat och dryck i kombination,
- kunskaper om måltiden som helhetsupplevelse,
- kunskaper om livsmedel, hygien, näringslära och specialkoster,
- kunskaper om etiska frågor inom hela livsmedelskedjan, försäljning och hållbar utveckling, samt
- kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.
Övrigt
Utbildningen ger kunskaper som motsvarar yrkesutgången kock på gymnasial nivå. Möjligheterna att utveckla sin yrkesskicklighet som kock, på arbetsplatsen eller på Yrkeshögskola, är stora.
För att uppnå villkoren för en gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare ämnesnivåer samt ett komvuxarbete eller ett gymnasiearbete.
Servitör, 1200 poäng
Yrkespaketet är utformat för arbete som servitör.
Paketkod: RLXAEE
Livsmedels- och näringskunskap | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Livsmedelshygien | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Servering | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Nivå 2 | 100 |
Nivå 3 | 200 |
Nivå 4 | 200 |
Nivå 5 | 200 |
Service och bemötande | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Mål för utbildningen
Utbildningen syftar till att ge eleven:
- förmåga att arbeta inom restaurangverksamhet med matsals- och bararbete,
- färdigheter i att arbeta med uppdukning, gästbemötande, försäljning och övrig service i restaurangmatsal enligt både traditionella och moderna metoder,
- förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta gäster,
- förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse,
- förmåga att planera, genomföra och utvärdera sitt arbete,
- kunskaper om måltiden som helhetsupplevelse och dess olika beståndsdelar,
- kunskaper om försäljning, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering,
- kunskaper om livsmedel och måltider i olika kulturer,
- kunskaper om etiska frågor kring måltiden och hållbar utveckling, samt
- kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.
Övrigt
Utbildningen ger kunskaper som motsvarar yrkesutgången servitör på gymnasial nivå. Möjligheterna att utveckla sin yrkesskicklighet, på arbetsplatsen eller på Yrkeshögskola är stora.
För att uppnå villkoren för en gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare ämnesnivåer samt ett komvuxarbete eller ett gymnasiearbete.
Styckare, 800 poäng
Yrkespaketet är utformat för arbete som styckare.
Paketkod: RLXAFE
Livsmedelshygien | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Styckning | |
---|---|
Nivå | Poäng |
Nivå 1 | 100 |
Nivå 2 | 200 |
Nivå 3 | 200 |
Nivå 4 | 200 |
Mål för utbildningen
Utbildningen syftar till att ge eleven:
- kunskaper om livsmedelslagstiftning, hygien och näringslära,
- kunskaper om måltiden som helhet,
- kunskaper om etiska frågor inom hela livsmedelskedjan, försäljning och hållbar utveckling,
- förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse,
- förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta kunder,
- kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt, samt
- förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin arbetsprocess.
Övrigt
För att uppnå villkoren för en gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare ämnesnivåer samt ett komvuxarbete eller ett gymnasiearbete.